torsdag 12 januari 2012

väl värt pengarna!


Det är vanligt att när vi handlar så tar vi det närmaste och enklaste pga. vår oförnekliga lathet. Vi tar t.ex. bilen till Coop och köper vår mat, vi far till HM när vi behöver en ny halsduk men det är långt ifrån det bästa valet. För varorna på dessa stora företag är massproducerade och tillverkas på andra sidan jorden, att vi och möjligtvis ägarna inte har koll på hur och vilka som verkligen arbetar med varorna och detta skapar t.ex. miljö- och mänskliga problem.

Istället för att köpa varor massproducerat från stora företag kan man köpa t.ex. glas från det lokala glasbruket eller köpa vantar på en marknad. För att hos egna försäljarna och tillverkare vet man både vem, var och hur produken tillverkats, i alla fall med en större säkerhet. Vilket är fördelen med små och lokala säljare, men då till högre pris.

Som tidigare sagt tillkommer mat också i frågan om massproduktion. Så istället för att köpa från de stora butikerna kan man köpa från lokala bönder. För det finns många gårdar som säljer hemma odlade grönsaker och som föder upp och slaktar djuren själva. Och detta är då garanterad miljövänligt och djuren lider inte på samma sätt som på vanliga djurfarmer.

Detta är ett rätt så enkelt sätt att göra konsumtionen mer miljövänlig, dock inte billigare.         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar