måndag 9 januari 2012

Källsortera och kompostera för att spara pengar


Trots Ebbas tips så måste man kanske ända slänga en del mat såhär efter en storhelg (dock är det inget att rekommendera). Vi samlar också på oss en massa flaskor i och med att vi köper så mycket julöl och julmust. Dessutom är det inte ovanligt att man har stora högar med julklappspapper liggandes. Då kan det vara bra att tänka på var man slänger saker.  Det bästa man kan göra är såklart att källsortera och inte minst att kompostera. 
Som husägare har man vissa alternativ när det kommer till soptunnor och möjligheten att kompostera. Det allra dyraste alternativet är att ha endast en vanlig grön soptunna där man får slänga i princip allt. Det näst billigaste alternativet är att ha dels en vanlig grön tunna men också en brun tunna där man får slänga all kompost. Det allra billigaste alternativet är om man har en grön tunna och egen kompost. En hämtning av vanlig tunna kan kosta mellan 200 och 500 och därför lönar det sig alltså att vara miljövänlig och att slänga saker på rätt plats.
Ett tips för att göra den vanliga källsorteringen enklare är att helt enkelt göra den snyggare. Du kan antingen leta reda på några tomma kartonger du har hemma och måla dem i olika färger. Eller så kan man köpa billiga plastpåsar (i större modell) från Rusta. Märk upp kärlen noga så att man enkelt kan se vad som ska kastas var och ställ dem på ett lämpligt ställe i huset eller varför inte i förrådet. Jag lovar att det kommer bli lättare att sortera och dessutom mycket snyggare.

Försök att hålla att ha soppåsen så liten
 som möjligt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar