måndag 2 januari 2012

Favoritjulklapp i repris



För några år sedan var sodastreamern årets julklapp, och det borde den förbli. Det finns nämligen så många fördelar med den. Du kan göra din alldeles egna saft och blanda den med sodastreamat vatten och få din egen läsk.
För några år sedan såg jag en dokumentär om hur företaget Coca Cola använde upp allt vatten till en Cola-fabrik i Indien så att alla människorna i byarna runtomkring fick leva med smutsigt lervatten. Sen dess har vi haft en Soda Streamer hemma så att vi kan använda vårat egna vatten från Umeå och göra mycket mer miljövänlig läsk hemma. Jag brukar göra en väldigt god rabarberdricka som passar alldeles utmärkt med bubbelvatten.

Minst 2 kg rabarber
5 citroner
35 g citronsyra
4 l kokande vatten
3 kg socker

Tvätta och finhacka sedan rabarberna smått och lägg i en hink med lock. Häll över saften från citronerna. Tillsätt vattnet. Låt sedan detta stå i 2 dygn i rumstemperatur. Sila först saften genom ett durkslag får att bli av med rabarberbitarna. Sila sedan genom en silduk. Rör i sockret (rör noga) Häll sedan upp saften i burkar och ställ in i frysen.
När du sedan vill dricka saften är det bara att ta ut saften från frysen, skeda upp lite saft och blanda med bubbelvatten. Eftersom att saften är fryst får du en alldeles iskall och supergod rabarberläsk utan att behöva bära hem en massa omiljövänliga plastflaskor. Så därför är mitt tips till dig att nästa jul köpa en sodastremer till någon av dina nära och kära och spara lite på miljön.

/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar