måndag 26 december 2011

Senapssill- utan sill!



Jag älskar alla jullovsfrukostar då man får göra slut på de rester som blivit över sedan julbordet. En stor favorit är knäckemackan med senapssill. Självklart är det inget man behöver sluta äta bara för att man är vegetarian, med några få modifieringar kan man göra en minst lika god senapssill- utan sill! Här följer receptet jag brukar använda:

1 st aubergine
5 msk stark senap
en skvätt vinäger
en skvätt ättika
1 dl+2 tsk socker
1 dl olja
1/2 dl grädde
1/2 rödlök
salt, peppar och dill

Skala och skär auberginen i sill-lika bitar och koka dem i cirka 4 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag.
Finhacka rödlöken.
Koka ihop en lag bestående av 1dl vatten, 1 dl socker och en skvätt ättika.
Låt lök och aubergine-bitar ligga i lagen i minst 5 timmar, förslagsvis över natten.
Blanda ihop senap, grädde, socker och vinäger i en bunke, tillsätt olja under kraftig omrörning. 
Krydda med dill, salt och peppar.
Servera på knäckebröd med hushållsost och smör. 

Under julbordet erkände både min farmor och faster, två riktiga köttfantaster, att denna var mycket godare än den med fisk i. Väljer du trots allt äta riktig sill ska du vara noga med att den är KRAV- och MSC-märkt, så bidrar du som konsument till ett hållbart fiske som inte utarmar haven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar